
UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHARILITATIVE SERVICES 

DEC 11 ;__ I: 
Perry A. Zirkel 
University Professor of Education and Law 
Department of Education and Human Services 
College of Education 
Mountaintop Campus 
111 Research Drive 
Bethlehem, PA 18015"4 794 

Dear Mr. Zirkel: 

This is in response to your letter to Ms. Patricia Guard, Deputy Director of the Office of Special 
Education Programs (OSEP) at the U.S. Department of Education, dated September 1, 2008. 
The questions you pose and OSEP's responses arc provided below. 

1. If a school district, pursuant lo a mandatory or permissive state law under §300.307(a), 
adopted RTI [response to intervention1as its official approach as the process prior to a 
formal evaluation for identifying children with SLD (specific learning disability] and early 
during the process a parent - in disagreement with the RTI approach - obtained an rEE 
[independent educational evaluation) that determined the student was eligible as SLD based 
on severe discrepancy analysis, is the district obligated to pay for the IEE (assuming the 
district filed for a due process hearing)? Your commentary accompanying the 2006 
regulations - specifically, 71 Fed. Reg. 46,689 (Aug. 14, 2006) - only partially covers this 
issue. 

OSEP's Response: In the hypothetical you pose, regardless of the method used in the IEE 
(severe discrepancy analysis or other), or whether the school district has adopted RTI, the parent 
is not entitled to be reimbursed for the IEE because the district has not completed an evaluation. 
The commentary you reference at 71 Fed. Reg. 46689 (Aug. 14, 2006) appears to directly 
address the scenario you describe above, in which the parent requests an lEE early in the RTI 
process because the parent disagrees with the RTI approach. The commentary states that "If a 
parent disagrees with the results of a completed evaluation that includes a review of the results of 
a child's response to intervention process, the parent has a right to an IEE at public expense, 
subject to the conditions in §300.502(h)(2) through (b)(4). The parent, however, would not have 
the right to ob'.ain an IEE at public expense before the public agency completes its evaluation 
simply because the parent disagrees with the public agency's decision to use data from a ch ild's 
response to intervention as part of its evaluation to determine if the child is a child with a 
disability and the educational needs of the child." (Emphasis added) 

With respect t·'.:> your parenthetical indicating that "the district filed for a due process hearing," 
we note that when a parent requests reimbursement for an IEE prior to the completion of the 
district 's evaluation, the school district may deny the request for reimbursement without filing 
for a due process hearing. See 34 CFR §300.502(b)(1). If, after the completion of the school 
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district's evaluation, the parent requests an IEE at public expense, and the school district objects, 
the school district could file a due process complaint to show that its evaluation is appropriate or 
to demonstrate that the IEE obtained by the parent did not meet agency criteria. 34 CFR 
§300. 502(h )(2)(i). 

2. Would yom answer be the same if the parent obtained the discrepancy-based lEE upon 
receiving notice from the district that the child had responded successfully in the RTI process 
and, thus, had no reason to proceed to a formal evaluation for SLD eligibility? 

OSEP's Response: Ycs. Under 34 CFR §300.502(b )( 1 ), a parent has the right to an IEE at 
public expense, subject to 34 CFR §300.502(b) through (e), if the parent disagrees with an 
evaluation obtained by the public agency. In the scenario described in your second question 
above, the school district did not complete an evaluation and therefore, the parent would not be 
entitled to an JEE at public expense. However, pursuant to 34 CFR §300.30l(b), a parent may 
request an evaluation by the school district to determine if the child is a child with a disability. If 
the district provides written notice, consistent with 34 CFR §300.503, that it declines to conduct 
an evaluation, the parent has all of the available dispute resolution options afforded by the 
Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) in order to pursue an evaluation by the 
school district, including mediation (34 CFR §300.506), filing a due process complaint (34 CFR 
§300.507), or filing a State complaint (34 CFR §300.153). 

3. Jn any event, would the district be in compliance with its obligation under §300.502(c){l) to 
"consider" the results either by rejecting them outright as not meeting the district's "agency 
criteria" or by giving them negligible weight in light of the chi ld's RTI results? 

OSEP's Response: In the scenario described in your third question, above, assuming that this 
question follows from the other two questions, the school district declined, based on the outcome 
of the RTI process, to evaluate the child. Accordingly, at this point, the child has not been 
evaluated or determined to be a child with a disability, and therefore, the school district would be 
under no obligation to consider the results of the IEE. As noted above, if the parent disagrees 
with the district's decision not to conduct an evaluation, the parent may request an evaluation 
and if the school district declines to conduct an evaluation, the parent may use all of the available 
dispute resolution options to obtain an evaluation. Pursuant to 34 CfR §300.502(c)(1 ), the 
results of an IEE must be considered by the public agency, if it meets agency criteria, in any 
decision made with respect to provision of FAPE to the chi ld. "Agency criteria" refers to 
"criteria under which the evaluation is obtained, including the location of the evaluation and the 
qualifications of the examiner. ..." 34 CFR §300.502(e) 

It is import.ant to remember that the data from an RTI process can be considered as one 
component of a full and individual evaluation, consistent with 34 CFR §§300.304-300.3 l I, using 
a variety of assessment tools and strategies in determining whether the child is a child with a 
disability under 34 CFR §300.8 and the content of the child's IEP. 34 CFR §300.304(b)(l). The 
public agency may not use any single measure or assessment, including RTI, as the sole criterion 
for determining whether a child is a child with a disability and for determining an appropriate 
educational program for the child. 34 CFR §300.304(b)(2) 
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Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal gui dance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

If you have further questions, please do not hesitate to contact Dr. Deborah Morrow at 202-245-
7456. 

Sincerely, 

~~7£_ 
William W. Knudsen 
Acting Director 
Office of Special Education 

Programs 


