
UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 

MAY 2 6 2004 

Ms. Shari A. Mamas 
Staff Attorney 
Education Law Center 
1901 Law and Finance Building 
429 Fourth Avenue 
Pittsburgh, Pennsylvania 15219 

Dear Ms. Mamas : 

This is in response to your letter to the Office of Special Education Programs (OSEP) and 
the Family Policy Compliance Office (FPCO) regarding the rights of parents of a child 
with a disability and their representatives to observe their child in a special or regular 
education classroom . It is our understanding that the FPCO addressed your questions 
regarding the Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA) in a December 8, 
2003 letter to you . 

Regarding your question to OSEP, you ask that OSEP provide an opinion on whether the 
Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) guarantees parents and their 
representatives a reasonable opportunity to observe their children's classrooms and 
proposed placement options . In your letter you state that it is the Education Law Center's 
position that "a school district's refusal to allow parents and their professional 
representatives to observe their children in a special education classroom violates the 
parents' rights under the IDEA to be full and equal participants in the development of an 
appropriate individualized education program (IEP) for their children ." 

One of the key purposes of the IDEA Amendments of 1997 is to strengthen and expand 
the role of parents in the identification, evaluation, and educational placement of their 
child. The IDEA specifically provides that the parents of a child with disabilities : 

(1) have an opportunity to participate in meetings with respect to the identification, 
evaluation, and educational placement of their child, and the provision of a free 
appropriate public education to their child (§§300 .501(b), 300 .344(a)(1), and 
300.517)) ; 

(2) be part of any group that determines what additional data are needed as part of an 
evaluation of their child (§300 .533(a)(1)), and determine their child's eligibility 
(§300.534(a)(1)) and educational placement (§300 .501(c)) ; 

(3) have their concerns and the information that they provide regarding their child 
considered in developing and reviewing their child's IEP (§§300 .343(c)(iii) and 
300.346(a)(1)(i) and (b)) ; and 

(4) be regularly informed, as specified in their child's IEP, at least as often as parents 
are informed of their nondisabled children's progress, of their child's progress 
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toward the annual goals in the IEP and the extent to which that progress is 
sufficient to enable the child to achieve the goals by the end of the year 
(§300 .347(a)(7)) . 

While the IDEA expects parents of children with disabilities to have an expanded role in 
the evaluation and educational placement of their children and be participants, along with 
school personnel, in developing, reviewing, and revising the IEPs for their children, 
neither the statute nor the regulations implementing the IDEA provide a general 
entitlement for parents of children with disabilities, or their professional representatives, 
to observe their children in any current classroom or proposed educational placement . 
The determination of who has access to classrooms may be addressed by State and/or 
local policy. However, we encourage school district personnel and parents to work 
together in ways that meet the needs of both the parents and the school, including 
providing opportunities for parents to observe their children's classrooms and proposed 
placement options. In addition, there may be circumstances in which access may need to 
be provided . For example, if parents invoke their right to an independent educational 
evaluation of their child, and the evaluation requires observing the child in the 
educational placement, the evaluator may need to be provided access to the placement . 

Regarding your question about the applicability of the No Child Left Behind Act (NCLB) 
to your question, it is our understanding that the provision that you cite (20 U .S .C . 
§6318(a)(2)) applies only to Title I schools . If you wish to follow-up on your NCLB 
question, please feel free to contact Lorraine Wise at (202) 260-1406 . 

We hope this information is helpful . If this office can be of further assistance, please feel 
free to contact Dale King at (202) 260-1156 . 

Sincerely, 

,W*Y4,ov-Le~~ly (/lG4d~~ 
Stephanie Smith e 

Director 
Office of Special Education Programs 

cc : LeRoy S . Rooker 
Director, Family Policy and Compliance Office 
Lorraine Wise 
Office of Elementary and Secondary Education 
Dr. Frances Warkomski 
Director, Pennsylvania Bureau of Special Education 
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