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Dear Ms. LoDolce: 

This letter is in response to your letter dated September 28, 2007, in which you ask the following 
questions: 

Does a school district have the right to dictate policies to independent 
educational evaluators that restrict the use of age and grade level scores 
in their reports? 

Does a school district have the right to preclude independent evaluators 
from making recommendations pertaining to specific methodologies 
and/or use of materials? 

Under 34 CFR §300.502(e), if an independent educational evaluation is at public expense, the 
criteria under which the evaluation is obtained, including the location of the evaluation and the 
qualifications of the examiner, must be the same as the criteria that the public agency uses when 
it initiates an evaluation, to the extent those criteria arc consiste~t with the parent's right to an 
independent educational evaluation. Except for the criteria identified immediately above, a 
public agency may not impose conditions or timelines related to obtaining an independent 
educational evaluation. Under 34 CPR §300.20, "include" means that the items named are not 
all of the possible items that are covered, whether like or unlike the ones named. Therefore, the 
examples of agency criteria included at 34 CFR §300.502(e) (location of the evaluation and the 
qualifications of the examiner) are not necessarily the only criteria that must be the same as the 
public agency's criteria. 

While a public agency may establish criteria it uses when it initiates an evaluation, those criteria 
must be consistent with the evaluation procedures in 34 CFR §§300.304 through 300.311. The 
purpose of an evaluation is to determine whether the child is a child with a disabi lity and the 
nature and extent of special education and related services that the child needs. See 34 CFR 
§300.15. Evaluation procedures at 34 CFR §300.304(b )(1) req'..lire that in conducting an 
evaluation, the public agency must use a variety of assessment tools and strategics to gather 
relevant functional, developmental, and academic information about the child that may assist in 
determining whether the child is a child with a disability and the content of the child's 
individualized education program (IBP), including information related to enabling the child to be 
involved in and progress in the general education curriculum. In some cases, depending on an 
individual child 's needs, it may be necessary for an evaluator to conduct an assessment that 
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includes age and grade level scores in order to gather relevant information about the child that 
may assist in determining the content of the child's IBP, including infonnation related to 
enabling the child to participate in the general education curriculum. In addition, the regulations 
at 34 CFR §300.311 (a) specify the content for the evaluation report for children suspected of 
having a specific learning disability. Under 34 CFR §300.31 l(a)(5), the report must include 
whether the child does not achieve adequately for the child's age or to meet State-approved 
grade level standards; and whether the child does not make sufficient progress to meet age or 
State-approved grade level standards or the child exhibits strengths and weaknesses in 
performance, achievement, or both, relative to age, State-approved grade level standards or 
intellectual development. Therefore, a public agency must pennit its own evaluators to use age 
and grade level scores in its evaluation reports. Because a public agency cannot prohibit its own 
evaluators from including age and grade level scores in evaluation reports, it cannot prohibit 
independent evaluators from doing so. 

The answer to your second question is dependent upon what a public agency permits or 
precludes in its own evaluations. Evaluation procedures at 34 CFR §§300.304 through 300.31 1 
do not require that an evaluator make recommendations pertaining to specific methodologies 
and/or use of materials. Any decisions made regarding the content of the IEP on the basis of an 
evaluation, including methodologies or use of materials, would be made by the IEP Team, as a 
result of considering the infonnation presented, including the resuJts of the evaluation and the 
unique individual needs of the child. If a public agency precludes it own evaluators from making 
recommendations, it may preclude an independent evaluator from making a recommendation. 
The converse is also true. If a public agency does not preclude its evaluators from making 
recommendations, it may not preclude independent evaluators from making recommendations. 
Under 34 CFR §300.502(c), the results of the evaluation must be considered by the public 
agency, if the independent educational evaluation meets agency criteria, in any decision made 
with respect to the provision of a free appropriate public education (F APE) to the child. 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are infonning you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

I hope you find this information responsive to your questions. If you have further questions, 
please do not hesitate to contact Dr. Deborah Morrow, of my staff, at 202-245-7456. 

cc: Mary Hudler 

Sincerely, 

Patricia J. Guard 
Acting Director 
Office of Special Education 

Programs 




